Kävijälaskuri

lauantai 17. lokakuuta 2015

Haastattelussa Timo "Pode" PoutiainenLäskin Urpon Apinan haastattelupenkissä amatööribodari ja kivoista kivoin kulttihahmo Pode !


Koen olevani etuoikeutettu, kun olen saanut suuren kunnian saada haastattelun Timo "Pode" Poutiaiselta, joka ihan ansaitusti on laajalti tunnettu Suomen bodaus- ja voimailuharrastajien keskuudessa. Mitä, etkö sinä vielä tiedä kuka Pode on? No, nyt viimeistään tiedät!

Kuka, mikä ja mitä Sinä olet?

Olen Timo Poutiainen, wannabe-kehonrakentaja, wannabe sen takia että en omasta mielestä ole koskaan ollut iso enkä kireä . Mutta lahjattoman täytyy vain yrittää.


Mistäs sie oot kotoisin ja missäs luolaasi/majaasi sie piät?

Olen kotoisin Suomen pääkaupungista Helsingistä josta moni muukin mestari on kotoisin, Stadin kundeja siis. Nykyisin kuitenkin vaikutan Hyvinkäällä, joka on rauhallisen oloinen pikkukaupunki.

Mikä on elämäsi paras muisto?

Parhaita muistojani on nuorten SM-kisat vuonna 2004 joihin osallistuin. Tuntui vähän hassulta "voittaa" Suomen mestaruus ainoana omassa sarjassa, mutta mikäs siinä. Ainakin sai sieltä paljon boostia ja motivaatiota tuleviin treeneihin, kun näki oikeasti kovassa kunnossa olevia kavereita.

Entä pahin?

Pahin muisto oli isoäidin poismeno vuonna 1999. Olimme todella läheisiä ihmisiä ja hän oli poisnukkuessaan vasta alle 70-vuotias. Siitä kokemuksesta toipuminen vei pitkän aikaa.

Oletko osallistunut (ja milloin) muihin bodauskisoihin kuin silloin kun osallistuit voitollisesti SM-kisoihin vuonna 2004?

Minä kilpailin classic bodybuildingissa vuonna 2006 Helsingin kulttuuritalolla. Sijoitus oli viimeinen, mutta se kertoi minulle vain rehellisesti sen että töitä on vielä paljon edessä lihasmassan ja tiukkuuden suhteen. Kaikenkaikkiaan se kokemus kisaamisesta oli hieno, varsinkin kun kisat oli kotikaupungissani Helsingissä. Sain taas paljon paljon motivaatiota niistä Kultsan skaboista.

Suurimmat saavutuksesi bodarina ja tai kuntoilijana laajemminkin?

Henkilökohtaisella tasolla pidän ihan hyvänä saavutuksena 100 kg penkkipunnerruksessa vuonna 2010. Vaikka sama rauta ei nykykunnossa enää nousekaan, niin silloin oli aika miehekäs olo. Hauiksen mitta on ollut yli 40 cm jo monta vuotta, ja tavoitteena on saada kädet turpoamaan 50 cm paksuisiksi tulevaisuudessa.Kysyn tätä kun kuitenkin kaikki, ainakin tiettyjen raudanrunnomisvoorumien tyypit sitä miettivät, eli kun sie tosiaan tulit palkituksi bodarina aikoinaan, niin lohkesko ja lohkeeko tuolla paljonkin seuraa, hellyyttä, kumppanuutta, romantiikkaa, faneja, mainetta ja mammonaa?

Ei kisojen voitto muuttanut mua yhtään ihmisenä. Olen se sama Pode kuin ennen kisojakin. Sama luonne ja samat jutut. Kyllähän se tietysti tuntui kivalta kun kisojen jälkeen salilla 100 kg isot äijät tuli onnittelemaan, mutta eipä siinä muuten mitään ihmeellistä ollut loppujen lopuksi.

Mikä on parasta ikinä bodaamisessa? Ja mitkä ikävimmät puolet?

Parasta on tietysti painoilla treenaaminen ja myös aerobinen harjoittelu, koska arvostan kaikkea urheilua ja tykkään tehdä myös muita lajeja ajoittain. Ikävintä on ehkä dieettaaminen ja jatkuva nälkä. Mutta peiliin katsominen saa jaksamaan, kun tulokset on silmin nähtävissä.

Onko sinulla tullut jotain vammoja bodaamisesta?

Pientä kolotusta on ollut olkapäissä ja polvissa. Rintalihaksen olen kerran reväyttänyt. Selkä vammautui tehdessäni maastavetoa pari kolme vuotta sitten, sen jälkeen olen ottanut tosi varovasti selkätreenin ja varsinkin maven kanssa

Onko siulla koskaan ollut sponsoreita, yhteistyökumppaneita tms.? Jos ei, niin oletko koskaan edes tavoitellut sellaisia? Ja onko haaveissa mitään tiettyä sponsoria tai tietynlaista -diiliä, eli jos voisit vain sormia napsauttamalla saada asiat tapahtumaan, niin millaisen diilin itsellesi naputtelisit ja napsauttaisit? 8-)

Sponsoreita tai vastaavia ei ole siunaantunut. En tosin pistäisi pahakseni sellaista koska olen kuitenkin pienituloinen ihminen.Kuinka pitkään olet bodannut?

Olen säännöllisesti treenannut 17-vuotiaasta lähtien jolloin painoin 57 kg. Nyt olen rautaa pumpannut jo 13 vuotta ja loppua ei näy. Parhaimmillaan olen painanut 95 kg ja tällä hetkellä painoa on suht hyvässä kondiksessa 78 kg.

Mikä oli mukavinta koululiikunnassa ja mikä kamalinta? Onko millaisia hyviä tai huonoja kokemuksia plus muistoja koululiikunnasta? Kannustiko koululiikunta vaiko ennemminkin jarrutti sinua ja sinun kehitystäsi liikkujana, kuntoilijana ja bodarina?

Mukavinta koululiikunnassa oli kuntosalikurssi lukioaikoina. Eli siinä treenattiin kuntosalilla bodia erilaisilla menetelmillä, paikkaharjoitteluna vakiosarjoilla ja painoilla ja myös pyramidisarjoja nousevin vastuksin ja lyhenevin sarjoin. Erittäin hyvä koulumuisto .  Ne pallopelit ei jostain syystä silloin kouluaikoina oikein napannut, mutta nykypäivänä olen oppinut sellaisestakin urheilusta tykkäämään. Koululiikunta kuntosaleineen antoi hyvät eväät tulevaisuutta varten liikunnan aktiiviharrastajana.

Milloin ja miten tutustuit kuntoilemiseen ja bodailuun?

Kuntoiluun ja bodaukseen syntyi todellinen kipinä joskus 14 vanhana, kun satuin näkemään tv:stä Rocky-leffan. Päätin että minustakin tulee lihaksikas ja kovakuntoinen vielä joskus.

Mikä muuten on suosikki Rocky -elokuvista ja miksi? Suosikkikohtauksesi Rocky-elokuvista?

Paras lienee Rocky 4, jossa hän treenaa Siperiassa. Siinä on aitoa ja maanläheistä meininkiä. Pääsisipä itsekin treenaamaan yhtä askeettisiin olosuhteisiin ja yhtä toiminnallisella tyylillä! Suosikkikohtaus on se, kun Clubber Lang saa turpaansa.

Diggaatko Stallonesta muutenkin? Ja jos, niin mitkä ovat Stallonelta mielestäsi parhaat roolisuoritukset?

Stallone on hyvä näyttelijä ja Rambo-elokuvat on kanssa mieluista katseltavaa. Ramboissahan Stallone on huomattavasti lihaksikkaammassa kunnossa kuin Rockyissa.Mitä muita innoittajia Sinulla oli nuorena? Ketkä innoittajiasi ovat nyt?

Innoittajia oli kehonrakennuksen puolelta ainakin Boogie Mustonen ja Arnold Schwarzenegger. Näyttelijöistä Jean Claude Van Damme. Nykyisin motivoivat eniten sellaiset kehonrakentajat kuin Marko Savolainen, Victor Richards, Ronnie Coleman, Andreas Muntzer ja monta muuta. Muista urheilijoista ihan ykkönen on Tony Halme Suomessa ja näyttelijöistä Mark Wahlberg ulkomailla.

Millaisia elokuvia katsot Stallonen rainojen lisäksi?

Tykkään vanhoista filmeistä, klassikoista kuten Taksikuski ja Kellopeli Appelsiini. Ja pidän erityisen paljon kaikesta kauhusta, paras kauhuleffa kautta aikain on 1408.

Oletko koskaan esiintynyt tai halunnut esiintyä elokuvassa?

En ole esiintynyt mutta nuorena minusta piti tulla näyttelijä. Ei sitten kuitenkaan tullut, vaan kehonrakennus vei mennessään.

Jos olisit itse elokuva, millainen elokuva olisit?

Olisin elämänkertaelokuva, tositapahtumiin perustuva.

Jos sinusta tehtäisiin actionsankarinukke, millainen se olisi ja mitä toimintoja siinä olisi?

Jos tehtäisiin actionsankarinukke niin kai se sitten muistuttaisi aika paljon minua fyysisesti. Siinä olisi sellainen toiminto, että vain toisella kädellä pystyisi tekemään hauisposeerauksen, heh.


Käytätkö jotain lisäravinteita ja miten koet hyötyneesi niitten käytöstä?

Käytän lisäravinteita kyllä. Valmispalautumisjuomat, proteiinipatukat, c-vitamiini, monivitamiini, lesitiini, magnesium, tribulus, rasvanpolttaja, tehonlisääjä. Olen kokenut hyötyväni niistä, ne ovat oiva lisä ruokavalioon ja paikkaavat mahdollisia puutostiloja. Lisäksi niistä saa lisää energiaa koviin treeneihin, ja nopeuttavat palautumista, joten suosittelen käyttämään ravintolisiä, jos haluaa kehittyä.

Millainen on päihdehistoriasi? Oletko ollut doku ja tai streittari? Polttanut kuin korsteeni? Millainen nykyhetken tilanne: mäneekö alkoholia, piristeitä (kahvi, pwo, laittomat piristeet), humehia, röökiä missä määrin?

Päihteitä on menneisyydessä mennyt kaikenlaisia, en ala niitä tarkemmin tässä erittelemään, mutta sen sanon että pää on ollut joskus sekaisin. Nykyään menee laillisia stimulantteja kahvia ja tupakkaa. Käytän myös burneria aka rasvanpolttajaa, jossa kofeiinin lisäksi pieni määrä fenetyyliamiinia ja synefriiniä. Mutta mitään päihteiksi/huumeiksi luokiteltavaa en enää käytä.
 
Miten suhtaudut doupingiin? Oletko koskaan itse harkinnut käyttäväsi?

Doping on valitettavan yleistä lajissa kuin lajissa. Niihin liittyy terveydellisiä riskejä, joten valinta on jokaisen oma. Itse haluan olla rehellinen naturaali eli luomutreenaaja. Olen jotain efedriiniä joskus kokeillut, mutta se ei sopinut minulle ollenkaan haittavaikutustensa vuoksi.  Joten minun on parempi pysyä vain sallituissa keinoissa.

Mikä on mielestäsi ollut tehokkain /  sinulle soveltuvin  ruokavalio/dietti  ja mikä taasen tehottomin ja tai typerin?

Tehokkain tyyli on ollut Eating For Life -dieetti. Eli yksinkertaistettuna 6 ateriaa päivässä, annos proteiinia ja hiilihydraatteja joka aterialla ja puolet aterioista nestemäisinä proteiini-hiilihydraattijuomina, lisäksi vihanneksia ja hyviä rasvoja. Tuolla metodilla pudotin 12 kg 3 kuukaudessa. Metodi toimii myös massan lisäyksessä mutta silloin vain hiilihydraattien määrä on huomattavasti suurempi.

Tehottomin tyyli on syödä ihan mitä sattuu eli See Food -dieetti. Ainakin pidemmän päälle ei toimi syödä koko ajan mitä lie roskaruokaa ja kaikkea mitä käsiinsä saa. Siinä vaan lihoo.

Suosikkiruokasi? Ja millainen ylipäätään on tällä hetkellä siun ruokavaliosi?

Suosikkiruoka on ehdottomasti pizza jollain hyvillä täytteillä, vaikkapa kebabliha, pepperoni, herkkusieni ja aurajuusto. Ruokavalioni on monipuolinen ja terveellinen muttei liian askeettinen. Eli joskus tekee mieli jotain hyvää, kuten suklaata ja silloin syön sitä .

Mikä on ooltaim feivöritti eli kaikkein aikain suosikkisi lisäravinteista? Mikä on ollut sitten vastaavasti shiteintä shittiä eli paskinta pasketta? 8-)

 

Lisäravinteista suosikki on heraproteiini koska se on niin pirun hyvänmakuista . Vastaavasti soija on inhokki koska maistuu ihan kuralle.


Millaisia välineitä käytät treenatessa (kengät, vaatteet, vetoremmit, slingshot, juunou..)?

Mun ainoat varusteet on t-paita, verkkarit ja lenkkarit. En käytä vyötä, siteitä, remmejä, en mitään. Tämä on minun tyyli.

Mitkä on siun suosikkiliikkeitäsi, liikesarjojasi, juunou, oli sitten kyse ihan perusvoimaharjoittelusta tai bodaamisen omista erikoisliikkeistä? Eli omat feivoritmuuvsit rautaa renkoessa?

En osaa oikein mainita spesiaali lempitreeniliikkeitäni koska tykkään niin monista liikkeistä, mutta jos nyt jotkut pitää nostaa ylitse muiden niin vinopenkki, hauiskääntö tangolla, hauiskääntö scott-penkissä, leuanveto, alatalja, reiden koukistus maaten ja pohkeet seisten koneessa sekä vatsarutistukset, niin ja tietysti hack-kyykky ja pystypunnerrus. Tossa olikin jo aika monta.

Lempivärisi?

Punainen.

 

Millaista musiikkia kuuntelet treenatessasi vai kuunteletko treenatessa mitään kuin veren huminaa korvissa? ;) Millaista musiikkia kuuntele ylipäätään?

Kuuntelen treenatessa sitä mitä salilla radiossa soi. Kuuntelen tosi monipuolisesti kaikkea, erityisesti olen mieltynyt kotimaiseen 60-70-lukujen laulelmamusiikkiin. Koska olen dj, tykkään myös kaikesta konemusiikista.

Millainen musiikki ei kolahda siulle sitten ollenkaan vaan vertautuu miellyttävyydessään katujyrän jytinään?

Paskinta musaa on tää black-metalli eli örinämusiikki. Ei kolahda sitten ollenkaan.

Suosikkiartisteja konemusiikkigenreissä ja tuossa tuossa kotimaisessa -60-70-lukujen laulelmamusiikissa? Toki saa mainita muistakin genreistä ja aikakausista omia feivörittejä! :-)

Suosikkiartisteja konemusiikin puolelta on Ice MC, DJ Bobo, Taikapeili, Dr Alban, Haddaway, Melodie MC muun muassa, eli aika 90-luvun dance-linjalla mennään. Vanhasta kotimaisesta laulelmamusiikista suosikeiksi nousevat Agit-Prop, Vesa-Matti Loiri, Tauno Palo ja Kari Rydman.

Onko suunnitteilla tai luvassa keikkaa dj:nä tai saako sinua buukata tapahtumiinsa?

Livekeikkoja en ole tehnyt yli vuoteen enkä ainakaan ravintoloissa halua humalaisille soittaa. Se tie on kuljettu niin loppuun. Jos on jossain hyvä tapahtuma ja haluaa minut soittamaan ja on valmis maksamaan siitä kohtuullisen korvauksen, niin kyllä kiitos.Millä kuntoiluaiheisilla sivustoilla, foorumeilla, Facebook- yms. somesivustoilla sie käyt joko hankkimassa tietoa tai sosialisoitumassa?

Niitä on tietysti tää musklefoorumi (toim. huom. haastattelu tehtiin Muskleforumin yksityisviestitoiminnon kautta), sitten myös pakkotoisto ja ulkomaisista bodybuilding.com.


Millainen henkilö saa Sinut hyrräämään eli onko jotakin kumppani-ihannetta tai vastaavasti jotain mikä on totaalisen nou nou -juttu joka tekee mielestäsi henkilöstä täysin epäkiinnostavan?

Nykyinen tyttökaveri on juuri sellainen ihannenainen, eli kaunis, huumorintajuinen ja sympaattinen. En juuri muuta naiselta vaadi. Jos naisella ei ole edellämainittuja ominaisuuksia, niin yleensä en ole kiinnostunut sellaisesta ihmisestä.

Mitä muuta teet nykyään kuin rengot rautaa bodytekniikoilla?

Käyn säännöllisesti työtoiminnassa Hyvinkäällä, lisäksi teen tietokoneella dj-miksauksia joita jaan netissä omalla kaupallisella kanavallani (osoite on muuten: https://www.thefuture.fm/djs/dj-timppa). Tämän lisäksi seurustelen ja matkustelen Uudenmaan alueella. Olen mukana ryhmä- ja yhdistystoiminnassa, ja olen hyvä pelaamaan biljardia.


Missä yhdistyksissä olet aktiivina?

Kuulun A-kiltayhdistykseen, olen ollut toiminnassa aktiivisesti jo parin vuoden ajan.

Tulevaisuuden suunnitelmasi? Missä on viiden, kymmenen ja viidenkymmenen vuoden päästä Pode ja mitä ja missä hän häärää?

Tulevaisuudessa olen isompi ja myös tiukempi, aikaa siihen voi kyllä kulua se 5-10 vuotta helpostikin. Sitä aikaväliä pidemmälle en uskalla ajatellakaan.

Aiotko vielä joskus nousta bodylavoille vaikka masterseihin?

Aikomus on kisata joskus, mutta ei ole mitään ajankohtaa tällä haavaa tiedossa. Eli koko homma on ihan auki. Kilpaileminen kiinnostaisi kyllä pirusti, mutta se vaatii todella paljon panostusta jos ei halua olla viimeisellä sijalla taas! Eli ans kattoo nyt, että miten jatkossa.

Oletko ajatellut kisata jossain muussa lajissa? Showpainissa, kilpakädeväännössä, maratonissa, pyöräilyssä, vahvin mies -kisassa... bingossa, biljardissa, missä tahansa lajissa? ;-)

En ajatellut kisata missään muussa lajissa, mielenkiintoa ei ole.Sie oot YouTubeen väsäillyt välillä vloggauksia, makuarvioita ja treenivideoita, millaista JuuTuubi-materiaalia luvassa jatkossa?

Tuota noin, oma kanava on ollut vähän katkolla, kun niitä vihakommentteja alkoi tulemaan aika lailla, enkä jaksanut sellaista enää lukea. Toinen syy on se, että mulla on windows 10 käyttöjärjestelmä johon ei ole saatavilla elokuvatyökalua laisinkaan, joten videot on nyt tältä erää tässä, jossen sitten keksi jotain mullistavaa, esim. että hankkisin käsikameran ja rupeaisin kuvaamaan jotain ihan uudenlaista. En mene lupaamaan mitään, jos en pysty lupaustani pitämään, mutta en ole myöskään tehnyt lopullista päätöstä kanavan lopettamisen suhteen.

Mitä sanoisit sellaiselle, joka pohtii aloittaako bodaamisen vaiko ei?

Painoharjoitteluhan kannattaa aina, vaikka ei bodariksi tahtoisikaan. Sopiva määrä lihasta sopii niin miehelle kuin naiselle. Eli ehdottomasti suosittelen punttitreeniä jokaiselle ikään ja sukupuoleen katsomatta.

Mitä tai millaisia lisäravinteita suosittelisit vasta-alkajalle ja miksi?

Suosittelen perusjuttuja: halvat vitamiinit, kalaöljy ja proteiinilisä, niillä pääsee jo pitkälle.

Ja lopuksi, terveisiä Läskin Urpon Apinan Vitnessii, Vätnessii ja Vilosofiaa -blogin lukijoille tahi vlogin katsojille?

Terkut Musklen SONNEILLE! Pekkikselle, Lotinalle, Deadlifterille, Soccermanille, Ander Pehrinille, Feikille, Puuhelmipojulle ja kaikille niille joiden nimeä en maininnut.
You gotta keep it going! Pumpatkaa rautaa ja kasvakaa isoiksi!
terkuin, yours, PodeEI MUUTA KUIN HYVÄT POSEERAUKSET VAAN TEILLE TOIVOTTAA MYÖS LÄSKI URPO APINA kera omien erinäisten poseerausten ja pullisteluitten! HUBAHABA, HABAHUBA!