Sukupuolen pelaamista roolipelissä

Samalla tapaa kun on cosplay ja crossplay, niin crossplay -termiä käytetään jonkin verran roolipelaajienkin keskuudessa, kuvaamaan tilannetta jossa pelataan "toista" sukupuolta. Olen aina kokenut koko ajatuksen oudoksi. Roolipelaamisen idea kuitenkin on voida eläytyä elämän ja maailmankaikkeuden monimuotoisuuteen, niin miksi ehdoin tahdoin asettautua rajoittamaan ihteään ja muita pelaajia? Ja miksi pitää implikoida niinkin coolissa harrastuksessa kuin roolipelaamisessa, sitä että sukupuolia olisi vain kaksi ja että ne jotenkin lähtökohtaisesti poissulkisivat toisiaan? Tuntuu erittäin älyllisesti falskilta ja todella kummalliselta harrastuksen kohdalla, jossa usein rikotaan raja-aitoja, eikä suinkaan rakenneta niitä.




Ite en määrittele omaa itseäni (ja sukupuoltani) mitenkään kaksinapaisen ajattelutavan kautta, ja olen kyä aina pelannut ihan sen sukupuolista tai -sukupuolitonta hahmoa kuin kulloinkin olen halunnut. Ei-pelaajahahmoja pelinvetäjänä tehdessäni ja pelatessani, en lähtökohtaisesti lokeroi hahmoja ja olentoja sukupuoleen ja jätän mahdollisen sukupuolilokeroinnin tarpeen ihan kullekin tykönänsä. 



Ei ole karahtanut pelaamiset tämän meinkini vuoksi koskaan kiville, vaan päinvastoin. Homma on lähtenyt etenkin uusilla peliporukoilla ihan eri leveleille, kun hahmot ja kohdatut hahmot ovat persoonia ja hahmoja, eikä gender templateja (sukupuolikaava/-muotti). Ja emmie tiiä si mihkä liittyy, mutta omilla nykyporukoilla ei ole ollut mitään tarvetta ajatella olentoja myöskään lajien tai rotujen kautta. Tämä on todellakin sitten lisännyt sitä, että kokemattomatkin pelaajat ovat osanneet ja uskaltautuneet luomaan hyvinkin omanlaisia olentoja, ja seikkailemaan niillä ennakkoluulottomasti. Näin tämä miulla ja meillä menee ja sujuu. Muut sitte tekköö niinkö hyväksi kokevat. Nösh. Pelaamisiin! T. Krisse Tuominen

Kommentit

Suosituimpia blogeja (blogin koko ajalta)

Aappena päätti kisavuotensa komiasti Bullfarmilla!!!!

The World's First-Ever Take the Edge is out NOW!

Cyberpunk movies to inspire your genre gaming (plus some gaming stuff, too!)

Kotona leppäämässä tuaas