Homebrew roolipelien ja modausten -tekemisiä

Aina välillä herää kysymys siitä, miksi ihmiset tekevät (rooli)peleihin omia muokkauksiaan, kotitekoisia versioitaan (joita kutsutaan myös homebrew -ilmaisulla), tai peräti kokonaisia tee-se-itse-pelijulkaisuja. Tuohon toki on niin monta syytä kuin tekijääkin. Ellei enemmänkin. Alla suht. tiivis "vuodatus" miult ihan itteltäin.


This caption is here to summarise (in english) some of  the things in the blog post: "Why to make homebrew systems, games, and adventures? Why to modify games and rules? Well, for the same reasons, why people tend to arrange their own small parties and gatherings, instead of going always to the commercial happenings. Because You get what You want or need, when You do it yourself. It's fun. It's unique. It's goofy, oddball, whuteva, and it's yours! <3  "



Oon pienestä pitäen jo varhaislapsuudesta kasvanut siihen, että oli sitten kyse lauta-, kortti-, strategia- noppa-, miniatyyri-, tai roolipelistä, niin jokainen peliporukka (tietenkin) tekee siitä just sille omalle porukalleen just sellaisen oman version kuin haluaa. Eli kaikki  house rulesit / table rulesit yms. eli talon ja pöydän omat säännöt ovat ihan itsestäänselvyyksiä olleet äidinmaidosta imien. Ja lisäksi vielä useimmiten useilla eri varianteilla, ja että se pelin ja säännöstön muokkaaminen jatkuu loputtomiin.
Since my early childhood, I've been grown into the scene and into the style ('n attitude), where it's common and normal to modify games and to do own homebrew rules, and even do-it-yourself (game) publifications. It's also perfectly normal to make your own house rules and table rules. And make variants of the table rules!  
Ideana on siis ollut aina tehdä siitä muokatusta pelistä täysin peliporukalleen sopiva ainutlaatuinen omanlaisensa peli. Tämä asenne ja meininki on laskenut kynnystä tehdä pienestä pitäen aina omia pelimaailmoja, omia lisäsääntöjä, omia lajeja ja rotuja, omia kasveja, ihkaomia tapahtumakortteja, varustekortteja, lomakkeita, ja mitä milloinkin on tullut mieleen. Omia pelimerkkejä ja -hahmoja! Omia pelilautojakin jopa! Peräti ihan alusta asti väsättyjä pelisysteemejä. 

Ja päinvastoin kuin kotitekoisten muokkausten jotkut äänekkäät vastustajat usein väittättävät, ainahan nuita omia sielun tuotoksia testataan. Ja oikein huolella, pitkään, intohimolla ja hartaasti! Se testaus tapahtuu luontevasti aina pelatessa ja tiiviit peliporukat usein voivatkin saada juuri sitkeällä pykäämisellä ja muokkaamisella siitä tekeleestään juuri sellaisen mikä on aivan heidän näköinen, makuinen, hajuinen ja heille täydellisesti sopiva. Sopiva samalla tapaa kuin mittatilaushanskat. 


On se oma modattu/homebrewattu/teeseitse-värkätty peli aina itselle se mieluisin ja makuisin. Nyt ekaa kertaa vihdoinkin,  olen uskaltautunut väsäämään omaa peliä siltä pohjalta että sitä on testattu alusta asti useilla eri porukoilla, hiottu ja muokattu toiveitten mukaan. Ja ajatuksena on julkaista tuo tekele (on sillä nimikin ja se on Ylivoimaiset Mahtisankarit) muutenkin kuin perinteisenä tulostenivaskana kolmelle tutulle. 


Ei tässä tälläkään kertaa pelin kanssa silti juurista kauas haluta mennä, vaan kyseessä on puhtaasti teeseitse-estetiikasta ja -etiikasta. Painos tulee olemaan vaatimaton, kuten se Suomen kokokoisessa maassa on järkevääkin olla marginaaliharrastuksen kohdalla. Tälläiseenkään en silti olisi venynyt, saatika esim. tarjonnut mitään omia juttujani muille koskaan, jos en ois pitäny sitä selvyytenä, että ihan oikeasti voi ja saa tehdä omia ihteään kiinnostavia juttuja, eikä siihen tarvitse anoa muitten lupia. Sen kun tekee ja pukkaa omaksi iloksi, ja jos on ees ite tyytyväinen lopputulemaan, on tuotoksella jo heti yksi fanikin. 

Todettakoon että pelivärkkäilyjen syyksi tai perusteluiksi ei tarvitse olla muuta kuin se, että mie tai myö haluttaan tehdä ihan itte. Ja että se on kivaa. Tai että pysyttäänpä puies pahanteosta. 
Tuskin oisin muuten ikinä uskaltautunut koskaan muusikkona lavalle, tekemään oikein mitään duunia, missä pitää mennä mukavuusalueelta poies, jos en ois rohkaistunut lapsuudesta asti tekeen kaikkee haluamaani ihan itte. Olemmaan omavarainen. Rohkaisen siis muitakin tekemään! Jos ei muuten, niin vaikka ihan vaan sen takia, että! <3 T. Krisse Tuominen

Kommentit

Suosituimpia blogeja (blogin koko ajalta)

Aappena päätti kisavuotensa komiasti Bullfarmilla!!!!

The World's First-Ever Take the Edge is out NOW!

Cyberpunk movies to inspire your genre gaming (plus some gaming stuff, too!)

Kotona leppäämässä tuaas