Fiktiivistä maailmaa eläväksi

Oli sitten kyse luovasta kirjoittamisesta, sarjakuvien tekemisestä tai roolipeliseikkailujen elävöittämisestä, niin yksi helppo tapa luoda ilmettä maailmaan, hahmoihin ja sivujuonia päätarinan oheen, on hyödyntää kansallisia ja kansainvälisiä juhlapäiviä ja muistopäiviä, nimipäiviä ja syntymäpäiviä. Hahmojen harrastus- ja työporukoitten virkistystapahtumia yms., jotka aika usein linkitetään jotenkin lähelle juhlapäiviä (esim. joulu ja pikkujoulut). 


What are we celebrating now, comrade?
Mitä me juhlimme, toveri?


Fantasiamaailmoissa (olivat ne sitten pseudokeskiaikaa, esihistoriaa, nykypäivän maailmaa heijastelevaa vaihtoehtotodellisuutta tai tulevaisuusvisiota) tietenkin voi olla modernista maailmastamme taikka historiastamme tuttuja merkki- ja juhlapäiviä. Tietenkin voi olla myös meille tutuista päivistä täysin eroavia juhlapäiviä. Tai tutuille päiville, erilaisia tapoja viettää.
Ihan miten tarinan luoja haluaa asianlaidan olevan maailmassaan.

Over the Edge makes your imagination run wild
Over the Edge (Reunalla) saa mielikuvituksen laukkaamaan villinä.


Eikä ole tietenkään mahdotonta, että eri juhlapäiviä juhlitaan eri aikaan. Vappua varten Venäjälle ei kannata mennä huhtikuussa. Joulua ei juhlita kaikkialla jouluaattona, kuten Suomessa. Eri maitten itsenäisyyspäivät ovat tietenkin omina päivinään. Kiitospäivää, pääsiäistä, juhannusta, Halloweenia, ja montaa muuta juhlaa, vietetään eri maissa eri aikoina ja eri menoilla. Juhlapäivät voivat olla tismalleen samana päivänä joissain maissa ja toisissa ne vaeltavat vuodesta toiseen, aina tiettyjen muitten (vaeltavien) juhlapäivien mukaan. Ja se mikä pyhä on vaeltava ja mikä on kiveenhakattuna tiettyyn päivään, voi vaihdella naapurimaittenkin välillä suuresti.

Axis Mundi - The Book of Spirits is very useful for the storyteller who creates Mage the Ascension- adventure sessions. Very useful tool to use for crossover rpg adventures. And it has whole lotta things that are useful in general, when you're creating your own adventures and tales in the realms of magic.
Axis Mundi - The Book of Spirits (Henkien kirja) on Mage Ascension -seikkailuita luovalle tarinankertojalle oiva väline. Hyödyllinen myös tehdessä cross-over seikkailuita eri peli(maailmoj)en välille. Siinä on myös kaikenlaista käyttökelpoista ylipäätään luodessa omia seikkailuja ja tarinoita magian maailmassa.


Ja jos naapurimaitten välilläkin vaihtelu voi olla suuren suuri, eri galakseissa, ulottuvuuksissa, varjomaailmoissa, avaruussaarissa, helvetin tai taivaan eri tasoissa, jne. erot voivat olla vieläkin suurempia. On hyvä muistaa myös, että eri uskontokuntien ja filosofioitten välillä voi toisaalta olla yhtenäisyyttä, mutta toisaalta myös suurta eroa. Jotkut profeetat ovat tunnustettuja ja juhlittuja useissa uskonnoissa ja aatemaailmoissa, kun joissain piireissä kyseisten hahmojen olemassaoloa ei tunnisteta millään muotoa.

Miekka ja Magia (Sword and Magic) is first finnish profesionally published roleplaying game

Miekka ja Magia on ensimmäinen suomalainen kaupallinen roolipeli
Seikkailuihin saa helposti, pienistäkin, uskonnollisista ja aatteellisista eroista tai juhlien viettotavoista (tai siitä ettei niitä vietä) helpostikin jännitteitä, sivujuonteita tarinan suuriin ja pieniin käänteisiin, tai jopa kokonaisia tarinalankoja. Uskonsodan syttymisen mahdollisuus tuo myös kummasti kipinää muutoin tylsiinkin kuvioihin. Sekä kirjaimellisten että kuvainnollisten muurien murtuminen muistetaan usein vuosikymmeniä myöhemminkin.

Real piece of History. The piece of the Berlin Wall.
Todellinen pala historiaa: pala Berliinin muuria.
Saman väestönkin sisällä samoihin muutoksiin voidaan suhtautua hyvinkin eri tavoilla. Jotkut nauravat, jotkut pilkkaavat, jotkut muistelevat suruissaan menetettyjä sukulaisia. Eri aikakausina myös voivat samatkin henkilöt olla aivan eri mieltä, sillä mielellä on tapana muuttua ajan myötä. Hirmuhallinnon loppuminen saattaakin ajan saatossa muuttua kaivatuksi nostalgisoiduksi ajankaudeksi. Karua, mutta tottakin todempaa.

One's sacred amulet is another one's keychain
Yhden pyhä amuletti on toisen avaimenperä


Poliitikkojen (tai tarinan sankarien) (poliittisista) skandaaleista, varsinkin merkittävän juhlapäivän aikaan, saa helposti niin pientä kuin erittäin suuren mittakaavan draamaa. Todellisuus tarjoaa usein jatkuvasti taruakin ihmeellisempiä juonenkäänteitä ja joittenkin hallitsijoitten toimista on mahdotonta tehdä poliittista satiiria, sillä he tekevät sen jo ihan itse. Todellisuutta tietenkin voi olla hyvinkin tarpeellista heijastella ja käsitellä muodossa tai toisessa roolipelaamisen juonenkäänteitten avulla.

The Year of the Dragon is very important to some, when to the others, it's just a year among other years.
Joillekin lohikäärmeen vuosi on todella tärkeä, kun toisille se on vain vuosi muitten joukossa.


Olen jostain syystä aina halunnut lisätä maailmoihin samhait, kekrit, työväen juhlat (kyllä, se kaljavappu omaa juuret työväen- ja anarkismin liikkeissä ja syvällä historiassa), ja esim. Gloranthan eri juhlapäivät saivat omia lisäyksiäni. Cyberpunk-miljöissäkin on ollut vaikka isompien poliittisten mediatapahtumien ympärillä kaduilla ja baareissa kuhinaa, futisvandalismia, yms., koska staattinen maailma on miusta vallan mälsä paikka seikkailla.

On da chappel!
Kappelillaah!


Ja jokainen tekee tässäkin asiassa omat päätöksensä. Joillekin maailma voi olla geneerinen, staattinen ja vain alusta seikkailuille, kun toisille taasen maailman tarvitsee tuntua omanlaiseltaan ja elävältä. Jos on tarkoitus vain remeltää ja pitää kivaa, silloin on varmaan aika turha vilkuilla almanakkaa, mutta jos seikkailuilta ja maailmaltaan haluaa eloisan maailmankaikkeuden, jossa on juhlapäiviä, syntymäpäiviä, pikkujouluja ja bakkanaaleja, silloin katsaus kalenterien juhlapäiviin ja historian merkkipäiviin voi olla hyvinkin paikallaan. Omien luominenkin on helpompaa, kun voi katsoa mallia olemassaolevista. Luomisen iloa ja hyviä juhlapyhiä! T. Krisse Tuominen.

Kommentit

Suosituimpia blogeja (blogin koko ajalta)

Aappena päätti kisavuotensa komiasti Bullfarmilla!!!!

The World's First-Ever Take the Edge is out NOW!

Cyberpunk movies to inspire your genre gaming (plus some gaming stuff, too!)

Kotona leppäämässä tuaas