Hönkäise helposti henkeä hahmoihin


Uskon vakaasti, että suurin osa meistä pelinjohtajista, on ollut jossain kohtaa pelauttajana tilanteessa, jossa on pitänyt loihtia tyhjästä vastaantulijoita ja ja satunnaisia kohtaamisia. Hommassa auttaa kovasti se, että luo itselleen jonkinlaisen kaavan ja systeemi(rungo)n, millä saa nopeasti viritettyä aivonsa ei-pelaajahahmojen luomisen urakkaan.




Jokainen pitempään seikkailuita ja tilauksesta pelauttaneista on päätynyt tilanteeseen, jossa pelimoderaattorina (tuomarina, pelinjohtajana, tarinankertojana, luolamestarina, tai mitä käsitettä haluaakaan käyttää), on ollut tarvetta luoda nopeasti parhaimmillaan kokonaisia seurueita. Roolipelaamisen luonteeseen, kun liittyy olennaisena se, että pelaajat tykkäävät kulkea pelinjohtajan ennalta suunnittelemien yksityiskohtaisten karaktäärien ohi. Ja klassisesti jututtamaan varjoissa piileviä statisteja, joilla ei ole persoonaa eikä mitään muutakaan, ennen kuin pelijohtaja kehittää ne lennosta.



Asiassa kokemuksen ja ennakkovalmistautumisen (voi kirjoittaa seikkailun teemaan sopivia satunnaisia ei-pelaaja-hahmoja ottaa kansiostaan käyttöön tarpeen syntyessä) lisäksi auttaa huomattavasti se, että on luonut itselleen sopivan apusysteemin. Systeemin jonka on luonut nopeuttamaan ei-pelaajahahmojen (tai pelinjohtajahahmojen, joka on asialle toinen termi) luomista. Jaan blogissani nyt Teille ihanille lukijoilleni, rungon yhdestä apusysteemistäni, joka nopeuttaa pelinjohtajahahmojen luomista, pelin ja pelimaailman teemoista riippumatta.



Olen pyrkinyt pitämään systeemini enimmäkseen, nopean luettavuuden ja sitä kautta helpon käytettävyyden vuoksi, simppelinä ja luonut siihen osioita asterikseja ja ranskalaisia viivoja apuna käyttäen. Luoden olennaisia luetteloita tarpeellisista seikoista, joista pikaisesti poimimalla ja täydentämällä, saa loihdittua tyhjästä edes jonkinlaisen karaktäärin.



Ei-pelaajahahmojen nopeaan luontiin helpotusta (C&P: Krisse "Aappena" Tuominen)

Kun syntyy tarve luoda ei-pelaajahahmo, lähden luomaan ulkoisia ja henkisiä piirteitä siten, että pohdin millaisia hahmolla olisivat:

* Habitus eli yleisolemus:
- Tyyli- ja vaatetus
- Esillä olevat korut ja asusteet
- Kroppa ja naama
- Näkyvä karvoitus kehossa ja kasvoissa
- Arvet, haavat, ruvet, ihottuma, finnit, kuiva tai kostea iho, hankautumat iholla, auringon polttamat ihoalueet, ihon väri..
- Kengät, tossut, sukkasiltaan, vain yksi sukka jalassa , paljain jaloin, tai Luoja armahtakoon: sandaalit ja sukat jalassa...


* Puhetyyli:
- Mitä kieltä puhuu ja vaihtaako tyyliä eri kielten välillä
- Yleiskieli, aksentti, murre, kirjakieli, murteitten seikoitus
- Vähäsanainen, runsaspuheinen
- Sivistyssanat, slangi
- Sekakieli (puhuu esim. ruotsia, englantia, ja swahilia sekaisin)

* Nimi:
- Virallinen nimi, kutsumanimi
- Lempinimi, haukkumanimi
- Katunimi, koodinimi, alias, nikki

*  Toistuva liike, asia tai ääni / maneeri / tapa
- Usein toistuva hihansuun nyplääminen
- Käsien tai jalkojen heiluttelu
- Pään suurieleinen nyökkäily
- Satunnainen maiskuttelu, viheltely, rallattelu, hihittely
- Jatkuva venyttely

* Tavoite
- Sillä hetkellä (esim. päästä ennen sateen alkua lähikauppaan / menossa kotiin / relata lounastunnin ajan / Löytää juuri hukkaamansa avaimensa)
- Yleisesti
- Mihin menossa, mistä tulossa ja miksi?

* Persoona, luonne, mielentila ja mieliala:
- Onko ilomielinen tai surumielinen, melankolinen, nostalgiaan taipuvainen
- Mikä persoonassa on olennaista
- Mikä persoonasta tekee persoonallisen?
- Onko järkyttynyt, shokissa, unelias, paniikissa, uupunut, ylivireä
- Onko henkisiä haavoja tai rajoitteita?

Tuossa pääpiirteittäin ja olennaisimmalta osalta minulle toimiva kaava, jota läpikäymällä pystyn systemaattisesti uuttamaan nopea(hko)sti vastaantulijoita ja satunnaisia kohtaamisia ihmisten ja muitten olentojen kanssa pelaajien hahmojen nautittaviksi ja koettaviksi.


Kannattaa karttaa tylsiä tyyppejä. Kuvassa Lankhmar Gazetteeria ja omiiituinen hiihtelijä, Yours Truly

Kun on tarve syventää pikaisesti ei-pelaajahahmoa vielä lisää, niin olepa hyvä ja höveli, ja otapa vappaasti vuaan käyttöön miun tätä artikkelia varten luoma metodi- ja muistisääntö. Muistisääntöni ja metodini on UPEAT eli ”Unelma Perhe Elämäntyyli Ajanviete Työ”. 




Sanat jotka sisältyvät UPEATiin, ovat yleisiä perisuomalaisen anti-smalltalk-henkisen smalltalkkimme perusaiheita. Muotoilin ne vain, ainakin omasta mielestäni, parempaan muotoon kuin ne puhkilununeet tosielämät ”mitä sää teet?”, ”tai onksullajokuvaiooksääsinkku?”. Saa olla vapaasti toki eri mieltä. Saa aivan vapaasti myös tehdä omanlaiset muistisääntönsä omaan käyttöönsä. Oma on seikkailusi ja peliporukkasi, niin toki oma muistisääntösi on sinulle ja teille parempi.







Avaan alla  UPEAT -metodin sanoja samalla tavalla kuin yllä avasin  edellisiä eph-hahmojen nopean luonnin sanoja ja kokonaisuuksia.

* Unelma(t)
- Mitä ja millaisia toiveita, unelmia, haaveita hänellä on?
- Haaveileeko henkilö rahasta, tähteydestä, eläkkeelle pääsystä, maailman tuhosta, paremmasta maailmasta vai mikä on hänelle Elämää Suurempi Asia?
- Onko lähitulevaisuuden haaveena ja toiveiena ja tavoitteena olla velaton seuraavan viiden vuoden sisällä?
- Haluaako jatkossa viettää osan vuodesta muilla mailla?
- Onko pyhiinvaellusmatkalla?


* Perhe
- Lapsuuden perhe, onko elossa, onko väleissä?
- Onko omaa perhettä? Onko lapsi tai lapsia? Onko millainen kumppani tai kumppaneita?
- Onko kissaa, koiraa, liskoja, kummituseläintä tai muuta eläimellistä perhettä?
- Onko hedelmöityshoidoissa, raskaana tai hiljattain synnyttänyt?
- Kulkeeko yksin vai onko joku perheenjäsenistä mukana (lähistöllä vaikkei tällä hetkellä näkyvissä) tai onko menossa juuri sukuloimaan?

* Elämäntyyli
-  Vapaaehtoistyöntekijä, ilmaisessa työharjoittelussa, kuntouksessa, työtön..?
-  Aktiivinen reppureissari, kiertolainen, nomadi, paimentolainen...?
-  Eläinoikeusaktivisti, ihmisoikeusaktivisti
-  Rockabilly, hevari, motoristi
-  Festarieläin, kuntosalifriikki, keräilijäluonne…?
-  Jooga, meditaatio, filosofia, mietiskely henkinen kasvu
- Syvästi uskonnollinen (kristitty, ortodoksi, hindu, rastafari, pastafari...)
- Salaliittoteoreetikko, nk. UFOuskovainen, intohimoinen karppauskulttilainen...?

* Ajanviete
- Musiikki-, kirja-, teatteri- ja elokuvamaku?
-  Millaisia harrastuksia: huovutus, postimerkkeily, uinti, pitsinnypläys, keräily, neppiautoilu, bodaus, runoilu, saappaanheitto, luistelu, laskettelu, hevosilla ratsastaminen, eräily ja vaellus...?
- Lukutoukka, verkko-TV-palveluitten suurkuluttaja, roolipelaaja, larppaaja, extreme-juoksija, sienestäjä, soutu ja kalastus, voimanosto, otevoimailu...?
- Aktiivinen sosiaalisen median käyttäjä, juutuubaaja, twitchaaja, twitter-kirjoittelija
- Intohimoinen Tapparan/Jokerien/Tepsin/jne kannattaja, taitoluistelu-kilpailuja aktiivisesti seuraava, gladiaattoreita areenalla innolla katsomassa käyvä alan harrastaja...?

* Työ (puutarhuri, vahtimestari, leipuri, pr-duunari, kassavirkailija, vartija, järjestyksenvalvoja, pappi, diakoni, nuorisotyöntekijä, tapahtumajärjestäjä, roudari, tv-juontaja, kuvaaja, stand-up-koomikko, ammattilaisurheilija...?
- Työnimike, asema (esimies, johtaja, sihteeri, harjoittelija...)
- Koulutus, school drop-out
- Osa-aikaiseläkkeellä, työtön tai tykyvytön..?
- Vaihtamassa työpaikkaa nykyisestä seuraavaan, ja sitä kautta eri paikkakunnalle..?

Kuvassa Yours Truly & 2300 AD rpg


Näitä kahta tarkastelulistaa hyödyntämällä voi nopeasti saada hahmon luotua ja jopa persoonalliseksi, todentuntuiseksi ihmiseksi jolla on tyyliä, persoonaa, perhettä, työtä ja muuta sen sellaista. Aion kirjoittaa lisää ei-pelaajahahmojen ja hahmojenkin elävöittämisessä ja personoinnista myöhemmin bloggauksissani, joten päätän tämänkertaisen bloggauksen tämän täältä tähän. Terveisiä mummolle ja tykittelemisiin: The Iron Horse soimaan ja Never Stop The Madness! T. Krisse Tuominen, naisvoimanostaja, bloggari, roolipelientusiasti, pelinjohtaja ja pelauttaja...

Kommentit

Suosituimpia blogeja (blogin koko ajalta)

Aappena päätti kisavuotensa komiasti Bullfarmilla!!!!

The World's First-Ever Take the Edge is out NOW!

Cyberpunk movies to inspire your genre gaming (plus some gaming stuff, too!)

Kotona leppäämässä tuaas