(Rooli)Pelihommia, trallalaa, eli jotain pelihistoriastani

 Tervehdys vaan kaikille!

Koko elämäni olen enemmän tahi vähemmän aktiivisesti pelannut lautapelejä, korttipelejä, torninrakennus-pelejä, roolipelejä, strategia- ja taktiikkapelejä, pöytäflippereitä, koronaa ja muita pöytäpelejä, biljardia ja poolia, tennistä, sulkapalloa ja muita liikuntapelejä (mukaan laskien tikanheitto, petankki, ja muut heittopelit), ja päätynyt lopulta jopa julkaistuksi pelisuunnittelijaksi.

Virallinen Riverdale-fanitakki, ihan itte tuunaamaani kalenteri Doom-bändin logotarralla, Matt Wilsonin legendaarinen Parhaaseen katseluaikaan -tv-/elokuva-tuotanto-roolipeli, ja Liam Thompsonin SANCTIONS RPG ihan painotuotteena.

Skidinä, esi-teininä, teini-ikäisenä ja muuten vaan nuorena, minulle tulivat tutuksi kaiken maailman bofferihommat, ritsat, kuulapyssyt, paintball -ammuskelut, vaahtomuovipyssykät ja muut sen sellaiset. Viimevuosina, ja päivinäkin, on tullut tehtyä tee-se-itse -ritsaa ja tuunailtua nerf-pyssyä live-roolipeli- ja pienelokuva- -rekvisiitaksi. 

Sen minkä skidinä taitaa, sitä saattaa olla kiva touhuta vielä nelikymppisenäkin. Tai näin on ainakin omalla kohdallani päässyt käymään. Hyrriäkin tulee pyöräyteltyä yhtä innoissaan kuin vuonna 1987. Sama leikkimielisyys on onneksi pysynyt mukana. Hyvä niin. Ilman sitä olisin takuuvarpisti tylsempi. Ja ennen kaikkea, masentuneempi.

Kuulia se tämäkin sylkee ja syö

Flipperit, olivat ne sitten hienoja lattiamalleja, pöytämalleja tai pikkuisia reissumalleja, ovat aina kiehtoneet minua. En ole maailman taidokkain flipperinkään pelaaja, mutta olen vuosikymmenien mittaan oppinut siinäkin aika hyväksi. Lisäksi flipperöinti on minusta ollut aina kivaa. Sen parissa saa aikansa kulumaan oikein lupsakasti.

Flipeti flop, sanoi flipperi. Pöydän sellainen.

Tässä parin vuoden säteellä shoppailin kirpparilta puolitoimivan hieman puutteellisen avaruusaiheisen lelumaisen mekaanisen pöytäflipperin ja olen sitä hitaasti kunnostellut sitä. Olen pohtinut myös, että voisin kikkailla jonkin sortin pöytäflipperin omalla taustakuviollani, omaksi ja kamujeni iloksi. Koska miksipä ei. Meinaan kun, omaksi ja muittenkin riemuksi on erittäin mukavaa väkrätä kaikenmaailman peliä ja häkkyrää. 

Twilight Zone on yksi suosikkiflippereitäni. Tämä yksilö sijaitsee Vapriikissa Pelimuseon tiloissa.

Minut on yhä kohtuullisen helppo saada lähtemään johonkin missä on pelattavan kiva flipperi. Vapriikin Pelimuseossa on tullut koluttua useampikin näyttely ihan vain siksi, että pääsee nakuttelemaan flipperiä, Off-Roadia, laskettelusimulaattoria, ja muita Pelimuseon arcade-luolan hienoja pelivimpaimia.

Twilight Zone vasemmalla ja oikealla Hiihtomuseon laskettelusimulaattori

Pelimuseossa on toki paljon muutakin mukavaa. Esillä on esimerkiksi vanhoja lautapelejä, roolipelaamisen historiaa, ja p elattavanapaljon eri tietokone- ja konsolipelejä. Kaltaiseni pelaamista laajalti harrastava ihminen viihtyy kyllä paikan päällä vaikka kuinka monta hetkeä. Suosittelen käymään nautiskelemassa Pelimuseon tarjonnasta, jos et ole sitä jo tehnyt.

Pelimuseon lisäksi konsoleita-, rooli-, lauta-, kortti- yms. pelejä tulee harrastettua Tampereen seudun eri kirjastoissa. Niitä voi useammassa kirjastossa pelata paikanpäällä. Lainaaminen toki on tietenkin myös mahdollista. Tällä hetkellä konsolipeleissä on 10 kpl rajoitus per henkilö, mitä saa olla kerralla lainassa, mutta kyllä kymmenessä pelissä piisaa pelattavaa aika pitkäksi aikaa.

Se on kivaa, kun kirjastoissa on valikoimaa PS3:lle, XBOX 360:lle, WII:lle, ja toki myös uudemmillekin konsoleille. Niitä tosin minulla ei kotonani ole, joten kirjastojen pelitarjonnasta uusimmille pelikoneille, minulla ei ole mitään sanottavaa. Sen sijaan voin todeta kirjastojen valikoimista sen, että jopa PS2:lle on yhä pari peliä Tampereella lainattavissa. Kirjastoista toki voi lainata myös kirjoja (yllättävää sinänsä), ja yllä esimerkki mainiosta tietokirjasta, josta on ollut paljon apua roolipelisuunnittelijana, roolipelilehtien päätoimittajana, pelimoderaattorina, ja roolipelikuvittajana. Sarjakuvataiteenikin on Outojen otusten jäljillä olosta hyötynyt melkoisesti. Suomen kirjastojärjestelmä on ihan alansa huippua. Suosittelen.


Olen lapsesta asti tykännyt kovasti erilaisista pokeri-, tarot- yms. pelikorteista ja niitten eritavoilla tyylitellyistä kuvituksista. Onkin mukavaa, kun eri peli-, harraste- yms. -kerhojen, -kahviloitten ja kirjastojen valikoimien kautta on voinut tutustua monenmoisiin korttipeleihin, ja sitä kautta todella taitaviin kuvittajiin.

Tälläkin hetkellä hyllyissä ja koreissa minulla on kotonani kiva määrä omia ja lainassa olevia korttipelejä ja pelikortteja. Kortteja tulee käytettyä ihan ihtenään eli pelattua pelejä sellaisenaan tai muokatuilla "talon säännöillä". Kortteja tulee käytettyä lisäksi roolipelien rekvisiittana, havainnevälineinä ja vaikka osana kohtauksia, missä hahmoille ennustetaan. On huomattavasti jännempää, kun ennustuskohtaus tapahtuu pelaajien silmien edessä näyttävillä korteilla eikä vain mielikuvituksen syövereissä.

Bar & Cafe LateGamen alakerran äänieristetyssä kabinetissa magneettipintaisen fläppitaulun ja magneetti-avaruusalusten kera, havainnollistamassa Homosaation etenemistä mittaamattomaan avaruuteen 💗👽💋💗

Pelipöydässämme uuden tarkoituksen ovat saaneet kirppareilta ja muilta harrastajilta haalitut lasten liikenneleikkimatto, prinsessalinna, pikkuautot, yllätysmunien korut, lelut, ja ties mistä peleistä haalitut eläin-, olento-, ritari-, sotilas- -miniatyyrit. Tällä tavalla pelihetkemme ovat varmasti mielikuvitusrikkaita ja omanlaisiaan, ja takuuvarmasti hurjan hauskoja.

Pelaamassa Maksimaalista Homosaatiota Bar & Cafe LateGamen alakerran äänieristetyssä kabinetissa, vallan omintakeisilla pelivarusteilla

Lapsesta asti olen sekä leikkinyt, nepannut että pelannut leikkiautoilla ja autopienoismalleilla. Nykypäivänä on tarjolla monenlaista mallia. Moottorillista tai ilman. Valmiiksi koottua- ja tai maalattua. Hyvin pientä tai vallan isoa. Kaikenlaista siltä väliltä. Pikkuautoja olen myös saanut kivasti lahjaksi. Suuri kiitos siitä muunmuassa Iines Sadelle. Kiituksia kuvassa alla näkyvistä hippipakuista, joita olet minulle ostanut. Yksi on Amurin korttelimuseon kahviosta ja toinen Werstaalta museon kaupasta. Kumpikin on ollut käytössä sekä pelipöydässä että ihan muuten vaan.

Hippivaneilla kelepoo päästellä menemään. Ekologisia malleja nämä. Eivät syö bensaa ollenkaan.

Tykkään vanhoista pelimoduleista, joissa karttoja on piirretty ruutuvihoille ja kuvituskuvat ovat yksinkertaisia piirroksia. Indie- ja OSR-peleissä tällaista löytyy ihan uusina tuotteinakin. Näitä tullut haalittua divareista, kirppiksiltä ja muilta pelaajilta käytettynä. Jonkin verran myös pelikaupoista. Alla iloksenne esillä muutama kuva, joissa on esillä useampi setti, mistä on tullut hyödynnettyä muodossa tai toisessa havainnekuvia ja karttoja omia seikkailuja vetäessä.


Ehkä eniten vanhoissa pelimateriaaleissa ja OSR:ssä, minua viehättää se, että niissä usein on tarjolla materiaalia, josta on suhteellisen yksinkertaista hyödyntää haluamiaan juonenosia, karttoja, kuvitusta, ja muuta sen sellaista. Säännöt ovat yleensä riittävän yksinkertaiset tai selkeät, jotta niitä on kohtuullisen helppo modifioida muihin systeemeihin ja peleihin. Ylipäätään simppeliys ja yksinkertaiset asiat usein viehättävät minua ja saavat runo- tahi pelisuoneni sykähtelemään.

Uusia käytettyjä hankintojani, kuvattuna olohuoneessani

Bar & Cafe LateGame on mainittu tässä bloggauksessani useampaan otteeseen kuvateksteissä, joten mainitsen sen tässä leipätekstin puolellakin. Se on tamperelainen keskustassa sijaitseva netti-, virtuaali-, lauta-, tietokone-, kortti-, miniatyyri-, konsoli- ja vaikkamitä- -pelaamisen, vallan viihtyisä kahvila ja baari. Suosittelen erittäin lämpimästi. Se on mainio paikka.

Ihan Itte Gothamin ja Arkhamin vakinokka hra Pingviini, tykkää kovin kovasti vierailla LateGamessa. Etenkin shakkipöydän äärellä.


Voisihan tässä  kirjoitella vaikka mitä peleistä, pelaamisesta ja muusta sen sellaisesta, mutta eiköhän tässä ole jo ihan tarpeeksi yhden blogitekstin tarpeisiin. Että, ei muuta kuin oikein hyviä pelaamisia ja... 

HYVÄÄ PELIRIKASTA KEVÄTTÄ!


Kommentit

Suosituimpia blogeja (viim. 30 pvän ajalta)

Aappena päätti kisavuotensa komiasti Bullfarmilla!!!!

The World's First-Ever Take the Edge is out NOW!

Kotona leppäämässä tuaas

Kalevala: the Tale of Sampo -lautapeli on erittäin mielenkiintoinen

Myllyranta Rockista nauttimassa Lempäälässä