Juttelutuokio L & L -Petri Leinosen kanssa

Lähikatselmuksessa Petri Leinonen ja puuhansa Legendojen ja Lohikäärmeitten äärelläLegendoja & lohikäärmeitä, eli ystävien kesken tuttavallisesti Löllö, on Dungeons & Dragonsin viidennen laitoksen sääntöihin perustuva suomenkielinen peli omalla otteella. Siihen on suhteellisen lyhyessä ajassa julkaistu lisämateriaalia ihan kiitettävässä määrin. Sille on kertynyt myös jo omaa innokasta pelaaja- ja harrastajakuntaa. Tämä tietenkin kannustaa pelintekijöitä julkaisemaan ja pelauttamaan materiaalia, ja samaan ovat innostuneet myös muutkin julkaisijat. Yksi tällaisista julkaisijoista ja pelauttajista on Petri Leinonen.

Leinosen Petri oli pelauttamassa Tracon Hitpointissa sekä lauantaina ja sunnuntaina L&L:ään tekemäänsä seikkailua, Sulkavan sointua. Hänet pystyi bongaamaan myös Löllön myyntipisteeltä conin aikana. Sain paikalla olleena pressiläisenä Petriltä kunnian ja luvan rupatella hänen kanssaan haastattelumielellä Tracon Hitpoint -lauantaina. Jutustelumme lopputuloksena julkaisen silmienne eteen avautuvan haastattelutuokiojutun Petristä.


Petri aloitti tekemällä taittoa Legendojen ja Lohikäärmeiden Pelaajan kirjaan. Pelinjohtajan kirjassa ja Kultaneidon runossa hän on auttanut Myrrysmiehiä (L&L julkaisija) myös muilla osa-alueilla. Sulkavan sointu ja Hirviökirja ovat kummatkin Petri Leinosen omaa käsialaa.

Aiemmin Leinonen on tehnyt roolipelimateriaalia englanniksi. Petri tajusi Löllö-puuhiin ryhdyttyään, että suomeksi sanoilla leikkiminen sujuu aivan erilailla, ja avaa hänelle kirjoittajana uusia mahdollisuuksia. Nyt onkin vaikeampaa enää tehdä materiaalia englanniksi, kun on tajunnut omat kielelliset rajansa.


Tavoitteena L&L materiaalille Petrillä on tehdä sitä suomeksi, se että kansa löytää ja ostaa pelin, ja että peliä nimenomaan pelataan ja pelautetaan. Tämä peli ei ole tarkoitettu keräilykohteeksi eikä hyllyyn pölyä keräämään. L&L on suunnattu mahdollisiman monelle roolipeleistä kiinnostuneille. Ja se on tarkoitettu erittäin paljon myös heille, jotka ovat löytäneet roolipelit juuri nyt. "Mietin jatkuvasti miten saada ihmiset pelaamaan suomeksi", Petri avaa tavoitteitaan. "Jos Löllöä pelataan suomeksi, se madaltaa kynnystä myös muihin suomenkielisiin peleihin", on myös yhtenä Petrin vaikuttimista.

"Kaikki krediitti ja kunnia kuuluu ehdottomasti alkuperäiselle L&L -tekijätiimille, jotka ovat tehneet sen raskaan työn käännöksen kanssa", Petri kiittelee. "Minä olen tullut mukaan viimemetreillä Pelaajan kirjan tekoprosessia. Myöhempien kirjojen kohdalla olen jo osallistunut tekemiseen enemmän", Leinonen kertoo L&L:ään osallistumisestaan. "Mielestäni Legendojen ja Lohikäärmeiden Pelinjohtajan kirja on yksi parhaimpia pelinjohtajan kirjoja", toteaa Petri ylpeänä ja jatkaa: "Etenkin D&D -tyyppisiin peleihin. Alkuperäinen viidennen laitoksen pelinjohtajan kirja ei ole hyvä, joten PJ-kirjan kanssa aloitettiin tyhjähköltä pöydältä", Leinonen valottaa tekemisen taustoja. "Kehtaan kehua näin paljon, koska olen ollut mukana Pelinjohtajan kirjan tekemisessä kommentoimassa ja ideoimassa, en yhtenä pääsuunnittelijoista", Petri kertoo omasta panostuksestaan kirjaan.


Kuten jo aiemmin todettua, Petri Leinonen oli Tracon Hitpoint -tapahtumassa pelauttamassa omaa L&L -seikkailuaan, Sulkavan sointua. Pelautus meni haastattelupäivänä, lauantaina 4.11.2023, Leinosen Petrillä kuulemma superhauskasti. Loogisesti rupattelimme myös Sulkavan soinnun pelautuksesta tuolloin, ja muulloinkin.

Tänään oli hienoja pelaajia tekemässä mielenkiintoisia valintoja ja kiinnostavia erilaisia ratkaisuja", Petri selittää silminnähden innostuneena. "Tuli olo, että seikkailu on kirjoitettu niin vahvasti, että se tarjoaa monia polkuja ja mahdollisuuksia, joitten kautta toimia monin tavoin", Leinonen toteaa mielissään.

Sulkavan sointu on tehty tarkoituksella halvaksi (10 e), koska se on tarkoitettu mahdollisimman monen löydettäväksi. Eikä vain löydettäväksi, vaan ennen kaikkea, pelattavaksi. "Roolipelit on tehty pelattavaksi", toteaa Petri periaatteitaan avaten. Sulkavan sointu on toinen Petrin julkaisemista kirjoista, joista Hirviökirja oli ensimmäinen, ja se julkaistiin jo viime vuoden jouluna.


Äärirehellisenä henkilönä Petri toteaa: "Työstäessäni Hirviökirjaa, minulla oli epäreilu etulyöntiasema, kun tiesin jo etukäteen mitä muissa L&L-julkaisuissa oli tulossa. Päätin, että en halua toistaa mitä on jo tulossa, vaan teen jotain muuta", Petri avaa suunnitteluvalintojaan. "Mietin tehdessäni omia kampanjamaailmojani ja pohdin sitä kautta hirviöitä", hän avaa aihetta lisää.

Lopputuloksena on kokonaisuus, joka tuntuu suomalaiselta ilman suomalaisten mytologioitten lainauksia. "Olisi epäkunnioittavaa tehdä muinaisuskontojen olentoja peliviihteeksi", toteaa Petri. "Tai ainakin pitää osata tehdä se taidolla ja kunnioituksella. En kokenut olevani oikea henkilö tällaiseen. Sen sijaan halusin tehdä jotain omaa, mutta hyödyntää suomalaisuutta. Tein omat olennot julkaisuihini mytologioitten sijaan ihan omalla mielikuvituksella ja yhdistelin juttuja toisiinsa oudolla tavalla", Leinonen tarkentaa. "Hirviöesimerkkinä nostaisin vaikka Kuolonkurren, joka on nimensä mukaisesti siis orava. Oravahan taasen on kaiken kaikkiaan hyvin suomalainen juttu, jonka kaikki täällä tunnistavat."


"Suomalaisia kansantarinoita ja uskonnollisia mytologioita hyvin hyödyntäviä materiaaleja kaipaavat voivat löytää niitä muualta", Petri toteaa. "Wille Ruotsalaisen Roudan maa toteuttaa suomalaiset mytologiat hyvin pelimateriaaliksi. Se on taiten tehty kokonaisuus", Petri Leinonen vinkkaa mytologioihin hurahtaneille pelaajille.

Jutustelumme on kestänyt pitkään ja rönsyillyt sinne tänne, tässä julkaistun lisäksi. Paikalle saapuu Myrrysmiesten edustaja kyselemään Petriä myyntiedustushommiin julkaisimon messuosastolle. Näin ollen on aika sanoa toisillemme kiitokset, ottaa Petristä kuva, ja jatkaa kumpikin omille tahoillemme. Jälkikäteen lähetän kuvia ja tekstimateriaalia Leinoselle, jonka hän tarkastaa ystävällisesti ja tekee siihen omia tarkennuksia ja muokkausehdotuksia. Bongaapa tarkkasilmäisenä muutamia typoja ja aivopierujani. Näinpä lopputulos on kuin tuolloin lauantaina, yhteistuumissa kollegiaalisesti käyty keskustelu, jota oli kiva käydä ja kokea. Toivottavasti tätä on ollut kiva myös lukijoitten lukea.

Hyviä pelejä Löllön ja muitten laadukkaitten pelien äärellä! Ja hyviä pelejä ylipäätään! Saa pelata huonojakin pelejä, jos haluaa! Pelit kuitenkin tykkäävät, kun niitä pelaa! 👽
Kommentit

Suosituimpia blogeja (blogin koko ajalta)

Aappena päätti kisavuotensa komiasti Bullfarmilla!!!!

The World's First-Ever Take the Edge is out NOW!

Cyberpunk movies to inspire your genre gaming (plus some gaming stuff, too!)

Kotona leppäämässä tuaas