Tappelulaivoja ja laivain upotusta, osa 3

Jälleen kerran muikean merikarhuisaa meriseikkailua maakravuillekin!


Kuten tiedätte, tykkään kovasti liikunnan ja reippailun lisäksi pelailla. Etenkin ulkoliikunnan vastapainoksi on vallan kiva tehdä välillä aivojumppaa kotona evääkään liikuttamatta ja pelata jotain mieluista. Tässäkin tekstisarjan jatko-osassa jutun aiheena on Laivanupotus monina eri versioina. Se kun on erilaisissa muodoissaan oma kaikkien aikojen kestosuosikkini.


R
akkaalla lapsella on monta nimeä ja niin on rakastetulla ja pelatulla pelilläkin. Muutamia nimiä mainitakseni: laivanupotus, merisotapeli, battleships, naval battle, salvo, sink the ship, Battle Ship Armada, ja taistelulaiva. 


Edellisessä osassa toin esille sanoin ja kuvin Kapteeni Flintin aarre ja muita pelejä - kirjassa olevan Merisotapelin muunnelmineen. Tällä kertaa tarjoilen lukijoille kokemuksiani ja näkemyksiäni hieman modernimmista tulkinnoista aiheesta. Nämä kaikki ovat älypuhelimella testattuja ja löytyvät fi.Games.Org:ista. Ne ovat myös täysin ilmaiseksi pelattavissa eivätkä vaadi rekisteröitymistä sivustolle. 
TRZ Battleship on konstailematon netissä pelattava ruutupeliversio klassisesta kynällä ja paperilla pelattavasta Laivanupotuksesta. Tämä peli on selkeä, yksinkertainen ottaa haltuun ja vaivaton pelata. Grafiikat, musiikit, äänet ja animaatiot ovat pelkistetyn yksinkertaisia. Tässä ei yksinkertaisesti ole mitään turhaa.TRZ Battleship mukailee paperilla ja kynällä pelattavia kaupallisia yksinkertaisia matkapeliversioita ihailtavalla tarkkuudella. Hutit näkyvät merkattuna O:na ja possaus on ruudulla X. Selkeää, simppeliä, ja ymmärrettävää. Tyylikästä omassa tyylilajissaan ja ennen kaikkea; erittäin toimivaa. Mutkaton peli, joka ei jumittele. 


Intergalactic Battleships on Laivanupotus-pelivariantti vietynä avaruuteen. Merirosvo- tai sotalaiva-laivaston sijaan pelaaja asettaa ruudukolle vallan komeat avaruusalukset. Avaruusaluksia suunnitellessa on saattanut olla jollain Tähtien Sota tai jopa Tähti-Trekki mielessä. Tämä ei tietenkään ole huono seikka ollenkaan. Kyä nuita avaruuden aluksia kelepaa ruudullaan pällistellä ilokseen.


Peli on oikein nätti ja kaunis katsella. Se on näyttävä niin aluksiltaan, avaruusteemaltaan, värimaailmaltaan, näyttäviltä taustakuviltaan, kuin animoinneiltaankin. Musiikki on myös, ainakin omaan korvaani, vallan hyvin tunnelmaa kohottavaa. Pelin ohjeet, ohjeistus ja ohjaaminen on myös selkeää, mutkatonta ja helppoa.


Avaruusteema tuo hyvää vaihtelua tähän laivanpossautus-varianttiin. Säännöiltään ja pelillisesti Intergalactic Battleships on sitä samaa vanhaa tuttua vuoropohjaista laivanupotusta vastustajaa vastaan. Tosin erittäin hyvin toteutettuna. Todettakoon myös,  että vastustajana on keinoäly ja se hoitaa hommansa turhia miettimättä, joten vessatauot kannattaa pitää omalla eikä vastustajan vuorolla. 


Tekoäly ei ole pelkästään rivakka valinnoissaan, vaan siitä on myös vastusta. Tämä on hyvä, sillä minusta ainakin on mälsää jos voittaa kaiken aikaa. Tältä pelikamulta voi saada aina silloin tällöin suvereenisti turpaan. Hyvä niin. Paljon kivempaa, kun pelaaminen ei ole pelkkää voittoputkea.


Vaikka tietokone osaa vetää pelaajaa pataan sumeilematta, on se toisaalta myös reilu ja ystävällinen. Se ei hoputa pelaajaa tekemään kiireellä valintojaan. Lisäksi tietokone tekoälyllään neuvoo aluksi pelin toimintoja, kuten ylempänä Continue-kuvassa näkyy.


Tietokone keinoälyineen on myös sillä tavalla ystävällinen, että sillä on ystävällisyyttä, kykyä ja älyä ottaa komennot vastaan oikein vitkuttelematta. Myös ohjeet ja asetustensäätö ovat hyvin esillä, joista kiitän sekä tietokonetta että sen ohjelmoinutta väkeä. Todettakoon myös lisäksi, että toimii tämä peli vallan hyvin tietokoneen lisäksi myös mobiililaitteillakin. Extrakiitospisteet siitäkin!


Peli osaa myös kivasti onnitella osumista, kuten ylläolevasta kuvasta näkyy. Kun taustalla pauhaa tuomiopäivän pasuunat, ruudulla on avaruusaluksia, efektit ovat teemaan sopivat ja tunnelmaa kohottavat, niin kyllähän sitä kelpaa kotona fiilistellä. Tulee välillä ihan fiilis kuin olisi kovempikin avaruuslaivaston komentaja. Vapise Däärth Veider, täältä tullaan niin että zap, buum ja bang vaan!


Se on kyllä hillitöntä, kuinka pelimekaanisesti erittäin yksinkertainen nettipeli avaruusaluslaivastoupottelua voi olla kovin mukaansatempaava kokemus. Jälleen kerran hyvä osoitus siitä, että kun jokin tehdään pieteetillä, niin se ei siihen mitään ihmeellistä tarvita. Ja että se voi toimia kuin se kuuluisa junanvessa. 


Tämä Intergalactic Battleships todellakin on erittäin laadukasta, viihdyttävää, näyttävää ja hyvänkuuloista pelattavaa. Perusasioihin nojautuva ja tyylikkäästi toimiva peli. Tämä peli toimii! Ihan kirjaimellisestikin. Tämä kun on sekä yksi komeimpia että toimivampia netti-laivanupotus-pelejä, mihin olen törmännyt. Genressään 6/5. 


Battleship War tai kuten pelisivustolla sen nimi "suomeksi" kuuluu, "Game taistelulaiva War verkossa", on yksi verkossa pelattavista suosikeistani Laivanupotus-genren laajassa kirjossa ja tarjonnassa. Pelistä on valittavissa pelattavaksi klassinen sotalaivapeli ja sen edistyneempi versio. 


Tässä esittelyssä kirjoitan ennenkaikkea kehittyneemmästä versiosta, jossa pelaajalla on enemmän mahdollisuuksia vaikuttaa pelin lopputulokseen. Perusversio kun on tietyiltä osin enemmän tuuri- kuin taitopeliä. Kehittyneempi versio tuo muassaan enemmän toimintoja ja sitä myötä hieman enemmän taktisia peli-elementtejä.


Tykkään siitä kuinka pelin pelaamiseen on luotu vaihtelua  ja tunnelmaa niinkin yksinkertaisesti kuin käyttämällä erilaisia näkymiä eri tilanteille. Laivojen merille asetteluun on oma strategianäyttönsä. Siitä kuva yllä. Tutkan ja lentotuen käyttämiseen on sitten oma erilainen näkymänsä. Siitä esimerkkiä alla olevaa kuvaa seuraavassa kuvassa.


Varsinaiset taistelut käydään sitten erityyppisellä, kaikista muista näytöistä, selkeästi, eroavalla näkymällä. Peliä pelatessa peli liikkuu sulavan jouhevasti eri näyttönäkymien välillä. Ja taistelunäytöllä näkyy kaiken aikaa olennaisia tietoja. 


Hyvänä esimerkkinä tarjolla olevasta informaatiosta on taistelunäytöllä esillä olevat oman ja vastapuolen laivaston kuvat. Eri aluksia esittäviin kuviin joihin ilmestyy "sunk" (eli uponnut) -leima päälle, kun alus on plumpsautettu. Tällä tavoin ei pelaajakapun ole pakko ulkomuistista pähkäillä että minkähän muotoisia ja millaisia aluksia niitä olikaan vielä upottamatta.


Aluksen väri vaihtuu myös silloin kun alukseen tulee osuma. Tämä auttaa myös deduktiivisessa päättelyssä peliä pelattaessa. Se luo myös tiettyä taistelun hektisyyttä kun omat laivat alkavat yksitellen vaihtaa väriä ja ruudulla näkyy savuavia laivoja. Etenkin jos vastustajan laivat eivät ole vielä saaneet osumaa, tulee peliin kummasti "tarttiis tehrä jotain"-tunnelmaa. Ahh, siitä minä nautin.


Jotkut tykkäävät sotapeleissä kaikkivoipuuden tunteesta ja voittamisesta. Minä pidän enemmän siitä kun on vastusta, hankaluuksia ja tulee välillä räpisteltyä. Tämän pelin tekoäly tarjoaa ihan riittämiin vastahankaa. Tätä pidän henkilökohtaisesti mukavana puuhana. Eli pidän siis pelin keinoälystä ja sen kyvystä antaa kunnon kahakka.


Kahakkaan luo omaa fiilistään onnistuneet audiovisuaaliset tehosteet. Onnistuneet paukaukset ja toimivat animaatiot. Ruudun poikki lentelevät ohjukset, loiskahdukset, räjähdykset, liekit, roihut, liekit, tutkanpiippaukset ja pommittavat lentokoneet. Menoa ja meininkiä. Vaarantunnetta omalta ruudulta. 


Erotuksena ihan perustavalliseen klassiseen taistelulaivailuun, voi kehittyneemmässä sotalaivapelissä käyttää tutkaa. Sen käyttäminen maksaa pisteitä. Pisteitä saa vihollisen upotetuista laivoista. Tutkalla voi uutsia vihollisen ruudulta vastustajan laivastoa. Tutka näyttää pelaajalle aina varman ruudun. Siihen ampumalla tulee osuma vastustajan laivastoon. 


Peruspelistä eroten, tässä monipuolisemmassa versiossa, voi käyttää myös hävittäjälentokonetta avukseen. Kone lentää meren ylitse. Lentäessään se posauttaa ohi mennessään usean räjähtävän paketin vastustajaa kohden. Hajontaposautuksesta välillä osuu maaliin ja välillä ei. Tämä on kuitenkin toimiva tapa saada useampi posautus ripoteltua vastustajaa kohden. 


Koska myös vastustajalle  on mahdollista hyödyntää samoja kikkoja kuin pelaajallekin, homma ei todellakaan ole turhan helppoa. Tekoäly on valittavissa vaikeusasteilla: helppo, keskivaikea ja vaikea. Helpollakin tasolla, keinoäly osaa olla riittävän älykäs ja osaa käyttää koko keinovalikoimaa ihan viksusti. Helpon tasonkin keinoäly rökittää haahuilemaan unohtuvaa tai huonotuurista lihallista pelaajaa. 


Turpaankin ottaessa voi aina lohduttautua sillä, että saa ainakin näyttävästi turpaan. Ihan kirjaimellisestikin. Peli kun on komea katsoa ja kiva pelata. Tuli testattua sekä kannettavalla tietokoneella että älypuhelimella. Kumassakin toimi useimmiten ongelmitta. Ajoittaista hyytymistä ja jumitusta oli satunnaisesti kännykällä havaittavissa. Riippuen osittain siitäkin mitä kautta peliä pelasi. Peli kun on pelattavissa useammankin nettipelisivuston kautta. Tietokoneella kaatuilu oli vähäisempää. Pieni ajoittainen bugeilu ei loppujen lopuksi haitannut. Ikävimmillään uutta peliä tulille ja homma toimii.


Pelin grafiikka on genressään keskivertoa parempaa. Laivojen varjot ja meren aallot ovat nättiä katsottavaa. Animaatiot ovat näyttäviä. Räjähdys-, savu-, yms.ääniefektit ja liikeanimaatiot ovat komeita. Musiikki on erittäin hyvin peliin sopivaa, luoden todella hyvin jännitystä ja merisotunnelmaa. Koska peli toimii teknisesti hyvin netitse, sisältää hyviä ideoita ja ennen kaikkea hyvän toteutuksen, ei se haittaa paljoa että se kärsii  ajoittain nettipelien hyytymisongelmista. Voin todeta että tämä on yksi parhaimmista nettipeliversioista tästä aiheesta. Suosittelen!Piraattiteema ja meritaistelu sopivat temaattisesti erittäin hyvin yhteen. Myös laivanupotus-muunnelmaan nuo sopivat luonnollisesti, paremmin kuin hyvin. 


Battleships Pirates, on sekä ideana että käytännössä, hyvä paketti toisiinsa kudottuja yhteensopivia ideoita. Ideoita, joista on nivottu yhteen mainio paketti, joka toimii riittävän hyvin, näyttää ja kuulostaa hyvältä. 


Battleships Pirates on ottanut paljon irti kolmen teeman naimakaupastaan. Peli on merirosvoaiheisella mangahenkisellä graafisella julkiasullaan nätti kuin karamelli. Ja ennen kaikkea, se on tyyliltään sellainen kun pitääkin. Perus-piraatti-laivanupotus-variantista se eroaa monin tavoin edukseen. 


Yksi kaikkein selkein ero Battleships Piratesissa ja perusvariaatiossa on se, että tähän peliin on punottu teemanmukainen seikkailukampanja. Kampanja punoo eri alueitten ja niillä käytävien taisteluitten välille yhtenäisen tarinan.  

Tarinan, jossa ensimäinen kamppailu on tynnyrillä ja soutuveneellä käyty merisota, ja tästä kasvatetaan laivaston kokoa ja kalustoa. Sitä mukaa kun mukana on vaikkapa karavellia, on aluekin jo suurempi. Eikä vain alue ja laivasto, sillä pelissä kerrytetään myös laivaston taitoja. Taidot on nidottu hauskan letkeästi teemaan. 


Taitoina käytännössä, kaiken teemakuorrutuksen alla, on omalla jännillä tavoillaan toimivat mm. kaikuluotaus, tykistökeskitys, vastahyökkäys, yms. Eli tältäkin osin sekä vastustaja että pelaaja ei pelaa mitään pienellä kosmetiikalla kuorrutettua ja kevyesti varioitua merisotapeliä, vaan tässä pelissä toimintoja on tavallista enemmän. Sitä myötä myös taktikoinnin ja strategioinnin mahdollisuuksia on. Niitä tavan laivanupotuksessa ei kauheasti ole.Battleships Pirates on mukava opetella, katsella, käyttää, pelata, ja erittäin mukava myös kuunnella. Peli on monin tavoin hauska ja viihdyttävä. Valitettavasti se on kaiken hyvän lisäksi myös äärimmäisen hyvä jumittamaan, hyytymään ja glitchaamaan. Ainakin kun se sille päälle sattuu.


Onneksi vain paikoitellen ja ajoittain. Tietokoneella tätä tapahtuu vähemmän kuin kännykällä. Älypuhelimella voi ajoittain käydä ettei peliä pääse pelaamaan ollenkaan. Tämä on suuren suuri sääli, sillä jos peli toimisi netissä moitteettomasti, tämä olisi lähes täydellinen peli. Nytkin jäädään ehdottomasti keskivertoa nettipeli-laivanupottelua korkeammalle.

PELAILEMISIIN JA LAIVAT UPOTKOON!Kommentit

Suosituimpia blogeja (viim. 30 pvän ajalta)

OUIJA (2014) DVD

Inspiraatiokuvia 5

Eat Locals (2017)