Liikuntaa, lukemista, leikkiä ja (rooli) pelaamista
Riemuisaa ja lukurikasta päivää teillekin!
Avantouinti ja muu talvisempi liikunta voi olla varsin kivaa puuhaaa. Etenkin erinomaisessa seurassa. Olen silti vallan tyytyväinen siitä että Suomessa on jonkinmoinen kesä. Ja, että uimassa voi käydä uimarannalla. Ja ettei riisumiseen ja pukeutumiseen mene joka kerta noin kahta ja puolta vuotta per kerta. Silleen ihanan kivaa ja käytännöllistä. Nääs.
Kun ihtensä muumioittamiseen ja anti-muumioittamiseen ei mene turhan paljon aikaa, jää lisää aikaa kivalle. Omassa tapauksessa se jokin kiva on ollut kirjojen lukeminen. Koska olen tietokirjanörtti, joka rakastaa pelejä, on luonnollisesti tullut raijattua kirjastosta "muutama" pelikirja kera teosten jotka kertovat peleistä.
ULTIMA THULE (KTS. Kuva alla) on tuttu teos jo sen julkaisuvuodelta, 1999, ja olen siitä myös tainnut blogiini aiemminkin sanailla. Etenkin kun tuo Kalevalan taruja pelimaailmansa historiana ja runoja loitsuteksteinä sisältävä viikinkiaikaan sijoittuva roolipeli on ollut esillä Suomen Pelimuseossa Kalevala- näyttelyssä. En tiedä varmasti miksi, lueskelen tuota kirjaa vieläkin silloin tällöin, mutta jotain se selvästi pelimoderaattorin ja pelisuunnitelijan aivoissani herättää. Onhan tuossa omat hyvät ideansa, ja peli on yhä toimiva, mutta valitettavasti kirja kärsii turhasta sekavuudesta. Asiat olisi voinut ilmaista ja järjestellä selkeämmin. Lisäksi eri alueitten ihmisten kuvaukset tuntuvat näin 23 vuotta myöhemmin vielä rasistisemmilta stereotypioilta kuin aikoinaan. Mutta kuten todettua, toimiva peli, jossa mukana muutamia hyviäkin ideoita.
PLAYGROUND WORLDS (2008) on myös kirja, jonka ääressä vietän aikaani aina välillä. Kirjassa käsitellään laajahkosti eri näkökulmista, pohjoismaista ja muitten alueitten liveroolipelikulttuuria. Nimensä mukaisesti kerrotaan maailmanluonnista, pelialueista, Larpin rakentamisesta, ja jopa LARP-kulttuurin ja lastenleikkien suhteesta. Kirjassa on paljon eriäänisiä näkökulmia, kokemuksia, pelihistoriaa, ja paljon hyödyllistä materiaalia Live-roolipelejä pohtiville, pelaaville, vetäville, organisoiville, ja suunnitteleville.
Ylläolevassa kuvassa on hyvä läjä kirjoja. Osan omistan. Osan olen lainannut. Kaikkia olen lukenut. Pari XBOX 360 - peliä, joita olen pelanut. Osaan palaan varmaan innolla myöhemmin enemmänkin. Nyt sanailen nuista jotakin. KORTTIPELIT - Pelit, temput ja taidossa- kirjassa on hyvä määrä korttipelien sääntöjä selitettynä selkeästi. Lisäksi ohjeita pakan sekoittamiseen ja korttitemppujen tekemiseen. Valikoima ei ole erityisen laaja, mutta omaan makuuni ainakin mielenkiintoinen. Sääntöjä erityyppisiin pelikorttipakalla pelattaviin peleihin, ja tehtäviin sekoituksiin ja temppuihin, kompaktissa kirjassa ymmärrettävästi ilmaistuna. Sopii hyvin vaikka reissuun korttipakan kylkeen.
Vaaleanruskeakantinen Korttipelit - kirja, kannessaan herttakunkkupatarouva, on vallan hyvä kirja pelikorttipakalla pelattavista peleistä. Mukana lasten ja koko perheen pelejä. Mielestäni erinomainen korttipelikirja, josta syystä on otettu useita painoksia. KORTTI-, KOLIKKO- JA AVAINARVOITUKSIA kirjassa on yllättävän monipuolinen ja kiinnostava kokoelma nimensämukaisia arvoituksia ja aivopähkinöitä. Arvoitukset on jaettu eri vaikeusasteisiin, mutta huomasin että osa helpoiksi merkityistä olivat minusta vaikeita ja osa vaikeista tuli ratkaistuksi helposti. Vaikeus todellakin on suhteellista. Käyttökelpoinen kirjanen myös roolipeliseikkailuja tekeville ja vetäville. Moni näistä kun toimii hyvin aivopähkinöinä pelaajille ja heidän roolihahmoilleen osaksi seikkailun ongelmanratkaisuja. Korteilla, kolikoilla ja avaimilla kun tuo yllättävän helposti tiettyä seikkailuhenkistä tunnelmaa ja näyttävyyttä myös roolipelipöytään.
KODIN SUURI PELIKIRJA (kuvat yllä ja alla) sisältää yli 500 leikkiä, peliä ja muuta aktiviteettia. On korttipelejä laidasta laitaan, lautapelejä (mm. Shakki, käärmeitä ja tikkaita.. ) toiminnallisia pelejä (tikanheitto, pool.. ), ulkopelejä ja-leikkejä.
Mukana on erilaisia murhaajapelejä (kuten ylläolevista kuvistakin näkyy), joista osa on selkeämmin seuraleikkejä ja osa on lähempänä yksinkertaista ja vapaamuotoista live-roolileikki-pelaamista. Kirja on selkeästi kuvitettu, esitetty, kirjoitettu ja taitettu. Todella hyvä kirja ainakin meikäabenan tarkoituksiin.
Mikko Saari on tehnyt sekä LÖYDÄ LAUTAPELIT että TAROTISTA TEXAS HOLDEMIIN - 600 vuotta korttipelejä tietokirjat. Kummatkin teokset ovat vähintään yhtä hyödyllisiä kirjoja kuin em. Kodin suuri pelikirjasto, joka on suoranainen pelien ja leikkien kultakimpale. Tarotista Texas Holdemiin kirjassa (kuvat ylhäällä ja alhaalla) on erittäin paljon kiinnostavaa tietoa. Infoa on mm. pelikorttien ja korttipelien historiasta ja mukavat määrät erilaisten pelien ja pelityylien esittelyitä.
Lisäksi kirjassa on rakastettava valikoima pelisääntöjä variantteineen. Pelejä on monenlaisille pelikorttipakoille ja erilaisille Tarot-pakoille. Mukana on myös esittely Mafioso-pelistä ja säännöt Werewolfiin, joka tietenkin lämmittää kaltaiseni sosiaalisten päättelypelien ja mysteeriepelien ystävän sydäntä. Tuollaiset roolileikinnät sopivat hyvin myös (live-) roolipelaajalle kivana kevyenä leikkimielisenä välinumeropelinä. Sääntöjä on muihinkin illanistujaispeleihin.
Kuva Löydä lautapelit kirjasta |
Tarotista Texas Holdemiin - kirjassa on paljon mielenkiintoista tekstiä peliharrastajalle. Varsinkin Tarot-korttien ja - pelien historia on varmaankin monelle uutta tietoa. Hyvin koottua ja mielenkiintoista luettavaa se on perehtyneemmällekin tarot-intoilijalle.
LÖYDÄ LAUTAPELIT (kaksi kuvaa ylempänä ja yksi kuva alempana) on myös erinomainen tietokirja lautapeleistä ja laajemminkin pöytäpeleistä. Kirjassa tuodaan hyvin esille miniatyyripelejä, strategiapejä, korttivetoisia pelejä, noppapelejä, päättelypelejä, taktikointipelejä ja jopa roolipelejä.
Kirjan sivuilla esiintyy mm. Astra Terra, Civilization, Diplomacy, Mafia, Werewolf, Dungeon!, Love Letter, Arkham Horror, Cosmic Encounter, Squad Leader. Vallan hyvä kirja, oli sitten etsimässä tietoa peleistä, pelien historiasta tai vaikka saamassa yleiskäsitystä minkälaisia lautapelejä sitä onkaan suunniteltu. Olen varma, että tästäkin kirjasta kertoilen vielä lisää täällä blogissani.
Kommentit
Lähetä kommentti