Maanantaina mainio buugi päällä

 Oikein miellyttävää ja pelirikasta päivää toivon lukijoilleni


Maanantaina tuli pyöräiltyä pitkin kaupunkia. Ensin polkaisin kotoa käymään Sampolassa noukkasemassa varattuja pelejä. Sieltä tieni vei Metsoon noutamaan kirjavarauksia ja lainaamaan pelejä. Metsossa tuli katsottua Hlbtiq+-hyllyn matskua ja bongattua Manse Prideen liittyvä sateenkaarilava. 

Metsosta fillarilla kuljimme Jalla Jallassa syömään. Sieltä reippailimme jälkkärille Lategamessa hengaamaan. Oli kivaa bongata lautapelivalikoimasta Kimble Zombies, joka tulee varmasti olemaan joku kerta Lategamessa hupinamme. 


LateGamessa tällä kertaa huvitimme ihtiämme Nalle Puh-teemaisella PS2-pelillä. Palaan peliin vielä myöhemmin blogissani kunhan pelaan sitä enemmän. 

LateGamesta polkaisimme lukkosiltaa kuvaamaan. Lukkosillalta pyöräilimme Frenckellin huudeilta Nekalaan. Nekalassa menimme konttikirjastoon, josta noudimme varauksia ja lainasimme pelejä. Nekalan kirjastosta maisemareittiä pitkin kotio. 

Ehkä löytyy kirjastosta hyvii herkkui kun osaa kattoo 

Peli- ja kirjapinkasta yllä pieni mutta kuvaava otos. DRAAMAKKAsta olen innostunut kovasti, vaikka siinä on tuttuakin materiaalia. Siitä lisää myöhemmissä blogeissani. Tällä kertaa esittelen oikein mainion YLISTETYT RAKASTETUT PAHEKSUTUT UNOHDETUT kirjan. Teoksen alaotsikko on Avauksia suomalaisen pelihistorian laajaan kirjoon. 


YRPU on hillitön Suomen pelihistorian  läpileikkaus itsenäisen Suomen ensimmäisestä pelistä alkaen 2010-luvun loppuvuosille. Kirjassa on kronologisesti etenevien kuvallisten peliesittelyitten lisäksi muutamia katsauksia Näkökulma- nimen alla, erityyppisiin pelialan vaikuttajiin. Näin tulee käsiteltyä pelejä pelintekijöitten, museoinnin, pelimedian kuin rääväsuittenkin näkökulmista. 


Lopputulos on kirjana kirjoittajiensa, pelien ja niitten tekijöitten, demo- ja ohjelmointiskenen, pelaajiensa, peliarvioitsijoittensa ja historiansa näköinen teos. Samaan aikaan niin asiallinen ja kuivakkakin kuin rento, rujo ja hillitönkin. Kirja siis sekä infoaa että viihdyttää. 


Kirja on siis tehty kaikin puolin hartaudella ja pieteetillä, asioita turhaan kultaamatta. Shitti on shittiä ja hitti on hittiä ja muuta kirja ei yritä väittääkään. Ja ainakin mie tykkeen tästä täysin palkein. Oikein tuli ahmittua tämä kirja ihan into piukkana lukemaani fiilistellen.


Yrpun sivuille on saatu mahdutettua erittäin hyvä läpileikkaus suomalaisesta pelisuunnitelusta että pelaamisesta. Mukana käsittelyssä on rahapelejä, liikuntapelejä, lauta- ja seurapelejä, roolipelejä (LIVE- ja pöytä-), tietokone- ja konsolipelejä, mobiili- ja verkkopelejä, demo-, opetus-, mainos- elokuvalisenssi- ja parodiapelejä, ja jops interaktiivisia TV-pelejä. Melkoinen kirjo siis kaikenkarvaisia pelihistorian peliteoksia. 


Kirjan sivuilla on käsitelty mm. Punaisten ja valkoisten taistelu Suomessa 1918-lautapeli, Pesäpallo, Pajatso, Afrikan tähti, Kimble, Ässä-Arpa, Sanxion, Uuno Turhapuro muuttaa maalle, Miekka ja Magia, BatMUD, Lohikäärmepuu, Slicks 'n Slides, Stardust, Invataxi, Matopeli, Max Payne, Angry Birds, Eclipse, Cities: Skylines. Kyseessä ei siis todellakaan ole mikään hittiparaati.  Mukana on siis erittäin monentasoista yritelmää mitä kirjan käsittelemään noin sataan vuoteen on mahtunut. Hyvä niin. 


Jos suomalainen pelihistoria ja peliteollisuuden kehittyminen kiinnostaa, kannattaa tarttua tähän kirjaan. Etenkin jos tykkää lukea kansantajuisia, selkeästi kirjoitettuja ja viihdyttäviä tietokirjoja. Suosittelen tätä lämpimästi.

Hyvää liikkumisen ja lukemisen riemua 

Kommentit

Suosituimpia blogeja (viim. 30 pvän ajalta)

OUIJA (2014) DVD

Inspiraatiokuvia 5

Eat Locals (2017)